2012 - Kustavissa ja Katanpäässä - Henri

25.8.-26.8. teimme melontaretken Esan ja Raimon kanssa Kustaviin.

 

Lähdimme kiertämään myötäpäivään Mussalosta, jossa oli ystävällinen henkilökunta antoi luvan laskea kajakin rannasta ja säilyttää auton yhden yön yli.

Sää oli aivan täydellinen lauantaina. Pilvipouta ja pieni myötätuuli siivittivät mukavasti melontaamme.

Esa siivitti myötätuulta mukavasti kertomalla asiantuntemuksestaan mm. suomalaisen kirjallisuuden suhteen. Erityisesti Kustavin suuren pojan, kirjailija Volter Kilven tuotanto ja vuoden 1933 hittiromaani "Alastalon salissa" oli ollut kaikesta päätellen todella vahva ja mieleenjäävä elämys. Varsinkin jos ei ole merkitystä mistä kohtaa kirjaa alkaa lukea :)

Pidimme ensimmäisen tauon  Vuosnaisten laiturissa ja söimme rantaravintolassa. Tästä jatkoimme pohjoista Lanskerin saarta kohti. Pohjoinen Lanskeri oli kaunis ja melko iso luonnontilainen saari. Tästä meloimme Katanpään linnakkeelle suojaiseen vierasvenesatamaan lahdenpohjukkaan Lypyrtin saareen.

Kävimme tutustumassa Venäjän vallan aikan rakennettuihin 1910-luvun purettuihin tykkiasemiin ja bunkkereihin.

Löytyi yksi uusi tykkikin, joka oli ns. modernin suomalaisen rannikkotykistön ajalta.

Alue siirtyi Metsähallitukselle 1999, jonka jälkeen entisen varuskunnan rakennukset, ruokala, saunat, sairaala, kasarmit ja tykkiasemat ovat  vapaasti yleisön kierrettävissä ja tutustuttavissa.

Vanhasta valvontatornista avautui illalla mahtavat näköalat Isonkarin majakalle ja Uuteenkaupunkiin asti.

Pidimme iltanuotiota ja elokuun muinaistulia grillinuotiolla rannassa.

Kävin aamulla vielä tutustumassa rannalla olevaan louhokseen, jossa työskenteli vankeja kivenhakkuun parissa 1920-1940-luvuilla ja uuteen varattavaan vierailijoiden käytössä olevaan saunaan.

Seuraavana päivänä jatkoimme Kaurissalon pohjoispäähän. Ohitimme monia hyviä leirisaaria, kuten Tanskerin. Ohitimme myös Suomen toisen Helsinki-nimisen pienen kylän. Myöskin merivalvonta-asema osui reitille. Vastatuuli voimistui hieman lähtiessämme Tuulveden väylälle kohti etelää. Noin 7 -9 m/s. Pidimme evästauon ensimmäisellä pikkusaarella jonka jälkeen hakeuduimme hieman saarten suojaan reitille. Onneksi tuuli ei yltynyt kovempaa, joten pääsimme hyvin väylää pitkin suoraan Kaitaisten sillan ali ja Mussalon leiripaikalle. Matkaa tuli 70 km.

Teksti Henriltä, kuvat Esalta ja Raimolta